3 usein kysyttyä kysymystä hiertymistä:

Mikä on hiertymä?

Voitaisiin sanoa, että hiertymä on kuin pieni palovamma. Hiertymä muodostuu ihoon kohdistuvasta hankauksesta tai paineesta ja kitka aiheuttaa siihen pienen palovamman. Hankaus voi muuttua rakkulaksi, joka voi tulehtua, jos on huono tuuri. Huomaat, että se on tulehtunut, kun rikkoutunut iho kuumottaa ja märkii.

Mikä aiheuttaa hiertymän?

Hiertymä aiheutuu ihoon kohdistuvasta kitkasta/hankauksesta. Kuumuus ja liikkuminen voivat myös aiheuttaa hankausta, sillä hiki- tai suolajäämät vaikuttavat jalkoihin. Jos käytät uusia kenkiä, jotka lisäävät rasitusta ja kitkaa, riski kasvaa huomattavasti.

Milloin pitäisi hakeutua hoitoon?

Hiertymät yleensä paranevat itsestään ajan myötä ja erilaisten hiertymiin sopivien tuotteiden avulla. Useimmat pärjäävät ilman mitään erityisiä hoitotoimia. Mutta jos hiertymä ei ole parantunut viikon kuluttua ja se erittää kudosnestettä, on hyvä ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Jos se muuttuu erittäin punaiseksi, kuumaksi ja jos sinulla on kuumetta, myös silloin tulee hakeutua hoitoon.

6 VINKKIÄ, JOIDEN AVULLA VÄLTÄT HIERTYMÄT VAELLUKSELLA

Jokainen voi luultavasti kuvitella minkä ongelman rakkulat jaloissa aiheuttavat lyhyellä tai pidemmällä vaelluksella. Jokainen askel tekee kipeää ja se vaikuttaa koko kokemukseen negatiivisesti. Tässä on 6 parasta vinkkiä, joiden avulla vältät hiertymät ja rakot vaelluksella ja tietysti myös joitain vinkkejä siitä, mitä tehdä, jos hiertymiä kuitenkin syntyy.

Mitä voit tehdä itse välttääksesi hiertymät?

Kosteus, lämpö ja kitka muodostavat täydelliset olosuhteet pahalle hiertymälle. Kuten palovammassa, muodostuu nesteellä täytettyjä rakkuloita, jotka pilaavat hienoimmankin vaelluksen. Onneksi on monia ​​asioita, joita voit tehdä itse estääksesi hiertymien muodostumisen.

1. VALMISTA JALKASI VAELLUKSEEN

Jalkojesi on valmistauduttava vaellukseesi. Jalkojen viilaamisessa ja voitelemisessa voi olla hyvä olla huolellinen jo hyvissä ajoin ennen pidempää vaellusta, jotta vältytään kovettumilta tai halkeamilta, joista voi tulla helpommin hiertymää. Käyttämällä jaloissa rasvaista jalkavoidetta, kuten Helosania, pienennät hiertymien kehittymisen riskiä. Kun jalat pidetään pehmeinä ja kosteutettuina, kävelyn aikana muodostuva kitka kenkiä vastaan ​​vähenee.

2. SISÄÄNAJA KENGÄT / VAELLUSKENGÄT HYVIN!

Sekä jalkojen että kenkien on totuttava toisiinsa, joten varmista, että olet sisäänajanut ne kunnolla ennen vaellusta. Muista, että on tärkeää, että kengät istuvat hyvin paikoillaan, nauhoita ne kunnolla, jotta jalan liikkuminen kengän sisällä vähenee ja siten kengän aiheuttaman hiertymän riski pienenee.

3. KUIVAT JA PUHTAAT JALAT

Muista aina, että puhtaat ja kuivat jalat ovat yksi vaelluksen tärkeimmistä asioista – ja joskus myös haaste. Jalkojen hien sisältämät pienet suolakiteet voivat yksinkertaisesti lisätä hankausta ja siten pahentaa vaivaa. Jos tiedät, että jalkasi hikoilevat paljon, voit käyttää vartalopuuteria, kuten Dialon joka auttaa pitämään ihon kuivana. Ota vähän jauhetta käteesi ja taputtele sitä jalkapohjiin tai varpaiden väliin. Älä myöskään unohda tuulettaa jalkojasi usein, ei vähiten pitkien taukojen aikana, ja hiero niitä verenkierron ylläpitämiseksi. Vaihda sukat lounastauolla ja anna käytettyjen sukkien kuivua repun päällä kävellessäsi.

4. KÄYTÄ KAHTA SUKKAA

Tuplasukkien käyttö on yksi keino hankauksien välttämiseksi. Sen periaate on, että näin kitka muodostuu sukkakerrosten väliin eikä ihoon. Käytä lähinnä ihoa ohutta villasukkaa, joka pitää jalan kuivana. Sen päällä paksumpaa sukkaa, mielellään sekin villaa, mikä vähentää hankauksen vaaraa.

5. TEIPPAA HIERTYMILLE ALTTIIT KOHDAT

Monet teippaavat alttiit kohdat etukäteen, kuten kantapäät ja nilkat hankauksen estämiseksi. Tämä pätee erityisesti huonolla säällä, jolloin sinulla ei ole voimia riisua kenkiäsi, mikä ei ole hyvä ratkaisu. Tee näin:

 

  • Nosta jalkaterää ylöspäin niin, että kantapää on teippiä kiinnitettäessä mahdollisimman pitkänä, muuten se irtoaa helposti.
  • Pidä huolta, ettei teippiin tule ryppyjä, muutoin se voi aiheuttaa hankaumia
  • Pyöristä kulmat saksilla, jotta se ei irtoa niin helposti.

6. PIDÄ JALKASI PEHMEINÄ RASVAISELLA JALKAVOITEELLA

Kosteuta ja pehmitä jalkojen iho voitelemalla ne sekä ennaltaehkäisevästi että varsinaisen vaelluksen aikana. Helosan® jalkavoide koostuu erittäin tehokkaasta, rasvaisesta ja suojaavasta koostumuksesta halkeileville, kuiville ja koville jaloille. Säännöllisen käytön ansiosta iho saa takaisin kimmoisuutensa ja luonnollisen vastustuskyvyn. Helosanin rasvainen jalkavoide vähentää myös kitkaa ja sillä on kosteutta hylkivä vaikutus. Voitele jalat kunnolla ennen sukkien ja kenkien laittoa, varsinkin jos joudut kävelemään märässä maassa, jotta vältyt ihon kosteudelta ja kovettumilta.

Kun vahinko on tapahtunut

Vaikka olisit tietoinen hiertymien riskistä, niitä tulee helposti, vaikka käytät mukavia kenkiä. Voit kuitenkin hoitaa hiertymän itse muutamalla yksinkertaisella konstilla.

  1. Aloita pesemällä haava puhtaaksi vedellä ja miedolla saippualla. Kävellessä haavaan on saattanut päästä likaa.
  2. Jos olet saanut rakon, yritä olla puhkaisematta sitä. Rakko nimittäin suojaa ihoa, joka alkaa kasvaa sen alle.
  3. Laita päälle mukautettu hankauslaastari, joka suojaa ja helpottaa paranemista huomattavasti.
  4. Käytä liimattavaa huoparengasta kipeän kohdan ympärillä suojaamaan sitä lisäpaineelta ja hankaukselta.