Ihottuma – ehkäise ja lievitä

Hyvinvoiva ihon suoja on ehjä, pehmeä ja notkea. Jos se on vaurioitunut ja siinä on liian vähän kosteutta ja rasvaa, se saattaa tuntua kuivalta, kiristävältä ja kutisevalta. Iho voi myös olla kuiva ilman, että kärsit ihottumasta, mutta ihon kuiva ja vaurioitunut suoja lisää ihottuman riskiä – ihon ulkokerroksen tulehdusta. Ihottuma on yleinen ihosairaus, ja sitä esiintyy noin 20 prosentilla väestöstä.

Ihottuma voi johtua useista tekijöistä, näyttää erilaiselta ja sitä voi olla kehon eri osissa. Se voi olla allergiasta johtuva tai ei, lyhytaikainen tai uusiutuva.
Oireet, joita voi esiintyä ihottuman yhteydessä:

  • Punoittava, hilseilevä ja kutiseva iho.
  • Pienet rakkulat ja näppylät, jotka voivat rikkoutua ja vuotaa nestettä.
  • Halkeamia/haavoja ihossa.

Ihottuma voi vuotaa nestettä. Haavaneste voi muuttua sameaksi ja ruvet paksuksi ja kellertäväksi. Silloin ihottuma on saattanut tulehtua.

Tekijät, jotka voivat aiheuttaa tai pahentaa ihottumaa:

  • Vesi
  • Kemikaalit, säilöntäaineet
  • Allergiaa aiheuttavat aineet, kuten nikkeli, kromi, lateksi, kumi tai hartsi, joita löytyy muun muassa teipeistä ja laastareista
  • Kylmä tai kuiva ilmasto
  • Stressi ja unihäiriöt
  • Infektiot ja erilaiset sairaudet

Ennaltaehkäisy hoitavalla ja suojaavalla voiteella

Ihottuma häviää usein iän myötä, mutta joillakin on niitä koko elämän ajan ja ongelmat voivat tulla ja mennä jaksoittain. Ihottumaa ei voida parantaa niin, että ettei se koskaan tule takaisin, mutta on olemassa tapoja lievittää ja ehkäistä epämukavuutta.

Voitele säännöllisesti
Kuivan ihon ja ihottuman ongelmissa on tärkeää ylläpitää ihoa pehmentävällä voidella myös silloin, kun epämukavuus on vähäistä. Siten voit ennaltaehkäistä ongelman ja antaa ihosuojalle parhaat edellytykset pysyä pehmeänä ja tiiviinä. Helosan® ihovoiteella on kosteutta sitovia ominaisuuksia, jotka sekä vähentävät ihon ärsytystä että tukevat ihon suojakerroksen kosteustasapainoa ja toimintaa.

Vältä ihon kuivumista
Älä pese ongelma-aluetta tarpeettomasti, sillä sekä saippua että vesi kuivuvat. Käytä mietoa hajusteetonta saippuaa.

Vältä hajusteita ja aineita, jotka voivat ärsyttää ihoa
Käytä hajustamattomia tuotteita sekä ihonhoidossa että pesuaineissa.

Vältä liian lämpimiä vaatteita
Kuumuus voi laukaista ihottuman. Vältä siksi pukeutumista liian lämpimästi, sillä se aiheuttaa kutinaa, jos hikoilet. Villavaatteet voivat ärsyttää ja kutittaa ja synteettiset vaatteet voivat saada sinut hikoilemaan helpommin, joten käytä puuvillavaatteita lähimpänä vartaloa.