Vastasyntyneiden ihonhoito: Vauvan ekseema ja kuiva iho

Ensimmäisten kuukausien ajan vauvan iho on kiireinen yrittäessään sopeutua elämään kohdun ulkopuolella ja se voi helposti kuivua, aristaa, hilseillä ja kaikkea siltä väliltä. Vanhempana voit auttaa lastasi pitämään ihonsa hyvässä kunnossa heti alusta lähtien.

Kuivan ja ärtyneen ihon syyt vauvoilla

Joka toisella vauvalla on iho-ongelmia. Vaippaihottumasta ihon hilseilyyn, pienistä näpyistä ihottumaan, vauvan ihoärsytykset johtuvat kaikki samasta ongelmasta: Ihon suojakerroksen herkkyydestä.

Vauvan ihon suojakerroksen herkkyyteen on monia syitä, muun muassa:

  • Vauvan iho on vasta sopeutumassa elämään kohdun ulkopuolella, minkä vuoksi se on herkempi auringonvalolle ja karkeiden materiaalien aiheuttamalle hankaukselle.
  • Vauvan iho on aikuisten ihoa ohuempi ja sen pH-arvo on korkeampi kuin aikuisen ihon pH-arvo, minkä vuoksi ärsykkeet ja muut haitalliset aineet läpäisevät sen helpommin.
  • Se, että vauvojen iho on kuiva, johtuu siitä, että niiden ihossa on liian vähän kosteutta ja rasvaa.

Kuiva iho voi muuttua ekseemaksi

Vauvoilla kuiva iho esiintyy usein poskissa, nilkoissa, ranteissa ja vatsassa, mutta kuivaa ihoa voi olla koko kehossa. Kuiva iho ei ole vaarallista, mutta se voi tehdä vauvan olon hankalaksi ja siksi se on hyvä hoitaa ja ehkäistä oikealla tavalla. Joissakin tapauksissa kuiva iho voi kehittyä ekseemaksi, tulehdus aiheuttaa ihon uloimman kerroksen kuivumisen, punaisuuden ja usein kutinan. Atooppinen dermatiitti, taiveihottuma, liittyy usein kuivaan ihoon ja on itse asiassa yleisin syy kutinaan ja ihoärsytykseen lapsilla. Useimmilla lapsilla ongelmat ovat vain lieviä tai kohtalaisia. Kutina voi myös olla vakavaa ja aiheuttaa uniongelmia siitä kärsivillä lapsilla. Kutina voi myös saada aikaan noidankehän, koska se voi johtaa useampiin kutiaviin, punaisiin näppyihin ja altistaa sekundaariselle bakteeri- tai virusinfektiolle. Ekseema voi johtua allergiasta, mutta useimmiten se johtuu siitä, että iho on liian kuiva ja tarvitsee kosteutta.

Miten voi ehkäistä vauvan ihoärsytystä

Vauvan iho, joka on kuiva ja herkkä, ei yleensä tarvitse erityistä hoitoa, mutta kyse on paljolti ihon suojaamisesta ärsyttäviltä tekijöiltä. Tässä on joitain vinkkejä:

 

  • Vältä saippuaa, hajuvesiä ja muita kemikaaleja, jotka voivat ärsyttää ihon suojakerrosta.
  • Käytä vain mietoja hajusteettomia tuotteita (ihonhoitotuotteet ja pesuaineet)
  • Pidä vauvan iho pehmeänä ja joustavana, niin se on kestävämpi.
  • Pidä vauva lämpimänä kylmällä säällä.
  • Kuivaa vauvan iho taputtelemalla, ei koskaan hankaamalla.

Ihovoide kaikkein pienimmille kuivaihoisille

Helosan® ihovoide on hellävarainen vauvan herkälle iholle ja täysin ilman väriaineita, parabeeneja ja hajusteita. Helosan® sisältää syväkosteuttavaa glyseriiniä, joka auttaa tasapainottamaan ihon luonnollista flooraa ja uusiutumista. Helosanin runsaasti ihoystävällisiä rasvoja sisältävän koostumuksen vuoksi se voi ehkäistä ja lievittää iho-ongelmia, kuten vaippaihottumaa ja punoittavaa vauvanpeppua.

Jos vauvan iho on kuiva, voitele sitä runsaasti ja säännöllisesti. Nyrkkisääntönä on, että levität iltaisin reilun määrän voidetta ja annat sen vaikuttaa yön aikana, mikä auttaa ihoa säilyttämään voiteen vaikutuksen pidempään. Se lievittää myös kutinaa ja auttaa ihoa säilyttämään luonnollisen suojansa esimerkiksi hankausta, kemikaaleja ja kosteutta vastaan.