Mikä aiheuttaa ihon kuivumisen?

Kuiva iho on yleisin iho-ongelmien aiheuttaja ja syynä hieman yli 40 %:ssa ihotautilääkärillä käynneistä. Lue lisää kuivasta ihosta ja miksi kärsit siitä. Vastaamme kysymykseen siitä, mikä usein aiheuttaa kuivaa ihoa ja miten kuivuuteen taipuvaista ihoa voi hoitaa.

Ymmärrä kuivan ihon syyt

Ihon luonnollinen kosteuttava tekijä (NMF) tasapainottaa ja säätelee ihon kosteutta ja on avain kuivan ihon ehkäisemiseen. Iho koostuu myös lipideistä, luonnollisesta rasvakerroksesta, joka muodostaa suojakerroksen, minimoi nestehukan ja ehkäisee ihon kuivumista. Tämä sekoitus erilaisia ​aineenvaihdunnallisia aineita, hiki ja tali imee kosteutta ja suojaa ihoa kuivumiselta ja mikro-organismien hyökkäyksiltä. Lisäksi iho tekee parhaansa suojellakseen meitä auringon UV-säteiltä. Ihon ulkoinen suojakerroksen hajoaminen ulkoisista tai sisäisistä vaikutuksista johtuen, estää ihoa sitomasta kosteutta ja nopeuttaa sen kosteuden menetystä. Tärkeät kosteuskanavat heikkenevät ja kuivuus saavuttaa lopulta ihon syvemmät kerrokset ja vähentää kudosten kosteuden saantia.

Mikä on tunnusomaista kuivalle iholle?

Kuivaa ihoa voi esiintyä missä tahansa kehossa, mutta useimmiten juuri käsissä, jaloissa, polvissa, kyynärpäissä ja kasvoissa, koska nämä alueet ovat alttiimpia kuin muut. Ihon kuivuminen on merkki siitä, että siinä ei ole riittävästi lipidejä ja kosteutta joko siksi, että orvaskeden pintakerroksen rasvakerros tuhoutuu tai jos ihon kosteus vähenee. Iho menettää sitten kimmoisuutensa ja muuttuu herkemmäksi. Kuiva ja ärtynyt iho voi kiristää, hilseillä, kutista, se voi tehdä kipeää, tulla karheaksi ja jopa halkeilla. Kuinka vakavaa punoitus, ärsytys tai kuivasta ihosta johtuvat ongelmat ovat, riippuvat ihon rakenteesta.

Syitä kuivaan ihoon

Kuivaa ihoa voivat aiheuttaa monet tekijät. Nämä voivat olla kehon sisäisiä tai ulkopuolisia.

Ulkoiset tekijät:

Sään vaikutus

Tuuli, kylmä, lämpö ja lämmitetty huoneilma voivat sekä ärsyttää että vahingoittaa ihoa haihduttamalla kosteutta ja hyökkäämällä ihon luonnollista suojakerrosta vastaan. Esimerkiksi alhainen ilmankosteus talvikuukausina rasittaa ihoa ja monet kärsivät kuivasta, niin kutsutusta talvi-ihosta. Myös auringon UV-säteily ja tuuli haihduttavat kosteutta ihosta ja altistavat ihoa erityisesti.

Vahvat tuotteet

 Pesuaineet, saippuat ja muut vastaavat tuotteet on suunniteltu liuottamaan rasvaa ja likaa, mutta se merkitsee, että ne liuottavat myös ihoa suojaavan talikerroksen. Mitä useammin peseydyt, sitä enemmän rasitat ihoasi. Sama koskee voimakkaasti hajustettuja tuotteita, jotka myös aiheuttavat iholle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Suihku ja kylpy

Kuuma vesi kuivattaa ihoa. Vesijohtovesi voi myös vahingoittaa ihoa, koska se voi sisältää runsaasti magnesiumia, lyijyä ja sinkkiä (ns. kova vesi). Kun nämä mineraalit joutuvat kosketuksiin ihon kanssa, ne jättävät iholle ohuen kalvon, joka voi estää kosteuden imeytymisen ihoon.

Sisäiset tekijät kuten:

Genetiikka ja ikä

Talintuotanto ja kykymme säädellä kosteutta ovat hyvin yksilöllisiä ja joskus perinnöllisiä. Ikä voi vaikuttaa myös ihon omaan kosteudensäätelykykyyn. Ikääntyessä tali- ja hikirauhasten määrä vähenee mikä puolestaan ​heikentää kykyä tuottaa hikeä, lipidejä ja nestepitoisuuden säätelyä kehossa. Seurauksena on, että ihon kyky sitoa kosteutta on heikentynyt, joten se tarvitsee lisäkosteutta ulkopuolelta voiteiden avulla.

Psykologinen stressi

Stressi vaikuttaa koko kehoon, sekä sisäisiin että ulkoisiin elimiin, kuten ihoon. Stressin aikana kehossa tapahtuu kemiallinen reaktio, jossa stressihormonit adrenaliini ja kortisoli vapautuvat. Pitkittyneessä stressissä hormonitasot kohoavat jatkuvasti ja vaikuttavat siten immuunijärjestelmään ja ihon kosteutukseen. Iho muuttuu tällöin herkemmäksi ja reaktiivisemmaksi, mikä voi laukaista erilaisia ​​ihosairauksia, mukaan lukien niin sanotun stressi-ihottuman.

Hormonaaliset muutokset

Muutokset hormonitoiminnassa, erityisesti estrogeenin ja testosteronin, voivat vaikuttaa ihon kosteus- ja lipiditasoihin. Esimerkiksi on tavallista, että iho kuivuu huomattavasti vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotannon vähenemisen vuoksi. Samoin ihon kuivuminen on tavallista raskauden aikana hormonaalisten muutosten ja kehon lisääntyneiden nesteentarpeiden vuoksi.

Ravinto

Kuten muutkin elimet, myös iho tarvitsee useita tärkeitä ravintoaineita toimiakseen kunnolla. Niihin kuuluvat tyydyttymättömät rasvahapot ja vitamiinit. Näiden ravintoaineiden puute voi edistää ihon kuivumista.

Miten ehkäistä kuivan ihon ongelmia?

    • Valitse mietoja puhdistusaineita ja saippuoita (käsisaippuat, pesuaineet, shampoot, pesuaineet jne.), jotka ovat hellävaraisia ihollesi ja mahdollisimman lähellä ihon PH-arvoa.
    • Vältä hajusteita ja väriaineita, koska ne voivat ärsyttää ihoa.
    • Kuivaa iho huolellisesti, kun olet ollut kosketuksissa veden kanssa ja varmista, että iho on täysin kuiva eikä vesi jää iholle kuivattamaan sitä.
    • Lisää kosteutta voitelemalla ihoa säännöllisesti hellävaraisella ihovoiteella, mitä korkeampi rasvapitoisuus sitä parempi suoja.

Kuivan ihon hoitaminen

Taipumus ihon kuivumiseen voi olla synnynnäistä, mutta kenenkään ei tarvitse hyväksyä ihon kuivumisen aiheuttamia epämiellyttäviä vaikutuksia. Huono ravitsemus, tupakointi, stressi ja pitkäkestoinen auringonotto voimistavat ihon kuivuuden vaikutuksia, mutta niitä voidaan torjua käyttämällä oikeita ihonhoitotuotteita säännöllisesti. Helosan® Originalin vesipitoisuus on pienempi ja rasvapitoisuus huomattavasti korkeampi, millä on merkittävä rooli voiteen vahvoissa ominaisuuksissa kuivaa ihoa vastaan. Kun käytät runsaasti rasvaa sisältävää voidetta, iho saa suojakerroksen, joka säilyttää kosteuden ihossa. Rasvaisissa voiteissa oleva rasva täyttää pintasolujen välit ja tekee ihosta tiiviimmän, mikä estää veden haihtumisen.

Maksimaalisen vaikutuksen saavuttamiseksi suosittelemme voitelemaan kädet perusteellisesti Helosan® Originalilla ja ohuiden puuvillakäsineiden käyttäminen estää voidetta sotkemasta ja parantavaa sen imeytymistä.